Cjelodnevni interaktivni seminar

Uvod u EU grantove
kako do bespovratnih sredstava za privatni i javni sektor


SARAJEVO
17. mart 2023.
Hotel Hills 5*

Ograničeno na 24 učesnika, požurite sa prijavom! 


Popust za rane prijave vrijedi još

-
Days
-
Hours
-
Minutes
-
Seconds

Prijavite se na naš newsletter i primajte obavijesti o budućim edukacijama.


Ovaj uvodni seminar će vas upoznati sa širokim spektrom izvora bespovratnog finansiranja iz različitih EU fondova uključujući postojeće i nove EU programe - Horizon Europe, EIC Accelerator, COST action, Erasmus, Eureka i IPA III fond. Seminar je namijenjen onima koji su do sada imali malo ili nimalo iskustva sa EU grantovima, te žele na jednom mjestu dobiti pregled različitih mogućnosti pristupa bespovratnim sredstvima. EU grantovi su izuzetna prilika za bespovratna sredstva za BH male, srednje i velike privatne i javne firme, nevladine organizacije, univerzitete i javni sektor uključujući organe javne uprave na svim nivoima.

Prikazat ćemo različite izvore finansiranja putem EU fondova, kako za koordinatore i nosioce projekata, tako i za pronalaženje i saradnju kroz partnerski odnos sa stranim nosiocima projekata. S obzirom da u BiH velika većina privatnih firmi i javnih organizacija nemaju iskustvo i kapacitet da budu nosioci projekta, tako su partnerski odnosi posebno važni onima koji tek ulaze u EU projekte. Razbit ćemo pogrešne zablude da je jedini način pristupa EU fondovima priprema i apliciranje za vlastite projekte, te da partnerski odnosi omogućavaju čak i manjim firmama i organizacijama da bez pisanja projekata, na jednostavan način ponude svoje usluge i kapacitete vodećim evropskim konzorcijima koji provode multimilionske EU projekte.

Kroz praktičan prikaz ćemo učesnike upoznati i sa "Funding & tender opportunities" portalom, odnosno kako se registrirati kao pojedinci i kako registrirati firmu i dobiti PIC broj, kao uvjet za suradnju u svim projektima koje finansira EU. Ključ za učestvovanje u EU projektima jeste da vas potencijalni partneri mogu pronaći, te da aktivno nuditi svoje kapacitete kroz različite mreže za saradnju koje ćemo obraditi na seminaru. Predstavićemo i mogućnosti „match making“ događaja uživo i online na kojima možete naći partnere iz svoje branše. Odmah nakon seminara učesnici će biti spremni početi tražiti prilike za bespovratna EU sredstva.

Predstavit ćemo trenutno otvorene i predstojeće pozive iz upravo započetog ciklusa EU finansiranja 2021-2027, koji je do sada najveći u istoriji EU i zapadnog Balkana. Planirani budžet programa Horizon Europe od 2021. do 2027. je preko 95 milijardi eura. Fokus će biti na konkursima za BH i “EU paket” za Zapadni Balkan, koji je usvojen.

Kroz interaktivan rad i networking u maloj grupi, učesnici će imati priliku da se konsultiraju sa predavačem o svojim konkretnim pitanjima, kao i da ostvare potencijalnu saradnju sa drugim učesnicima seminara za rad na projektima.

Ovaj seminar će promijeniti vaš način razmišljanja o EU grantovima i mogućnostima bespovratnog finansiranja. Iako je od zemalja u regionu BiH najmanje aktivna u EU projektima, cilj nam je sa ovakvim seminarima podići svjesnost o mogućnostima i ohrabriti BH firme i organizacije da što više apliciraju i koriste bespovratna sredstva iz Horizon Europe, Eureka, COST Action, Erasmus, IPA III i EIC Accelerator programa.

Kome je seminar namijenjen

Seminar je namijenjen vlasnicima i menadžerima mikro, malih, srednjih i velikih privatnih i javnih firmi, predstavnicima univerziteta, vladinim organizacijama, organizacijama za podršku razvoja biznisa, agencijama za podršku inovativnosti i udruženjima poduzetnika. Ovo je uvodni seminar namijenjen za one bez prethodnog znanja o EU grantovima.

EU grantovi

Networking

Iskoristite priliku za networking sa liderima i kolegama iz industrije.

Certifikat

Po završetku seminara učesnici dobijaju CPE certifikat o učešću.

CPE predavač

dr. sc. Danijel Šogorović, dipl.ing.str.
Ekspert i trener za EU projekte

Docent je na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, gdje je od 2006. do 2010. bio sveučilišna fokalna točka za projekte EU za istraživanje i razvitak (FP6 i FP7). Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine imenovalo ga je 2010. godine za državnu kontakt točku za BiH (NCP BiH) za programe Europske Unije za istraživanje i razvitak za područje nanotehnologija, novih materijala i novih proizvodnih postupaka (NMP), područje transporta (Transport) i područje svemirskih istraživanja (Space).

U svom usavršavanju za državnu kontakt točku je boravio u više navrata na treninzima u Briselu, kao i drugim značajnijim skupovima diljem Europe. Bio je partner jednog uspješno završenog Horizon2020 projekta, kao i vanjski suradnik na projektu IPA prekogranična suradnja. Također, surađivao je i s njemačkom vladinom organizacijom za pomoć i suradnju - GIZ kao vanjski ekspert.

Kao NCP za HORIZON program, upoznat je sa svim detaljima ovog EU programa kao i drugih programa EU (COST Action, EUREKA,…) koje će podijeliti s učesnicima seminara, kao i aktuelne pozive za projekte koji slijede u narednom periodu.

Danijel Sogorovic


Povjerenje su nam ukazale vodeće BH firme

Preko 300 vodećih BH firmi i organizacija su naši zadovoljni klijenti, a neki od njih su

CPE reference

Popust za rane prijave vrijedi još

-
Days
-
Hours
-
Minutes
-
Seconds


Mjesto i vrijeme održavanja

 • SARAJEVO - 17. mart 2023; 9.30-16h, kongresni centar hotel Hills 5*

Kotizacija

Redovna kotizacija: 395 KM + PDV

Popusti za rane prijave do 10. marta:

 • Kotizacija po učesniku za 1-2 učesnika sa 10 % popusta: 355 KM + PDV
 • Kotizacija po učesniku za 3-4 učesnika sa 15 % popusta: 335 KM + PDV
 • Kotizacija po učesniku za 5 i više učesnika sa 20 % popusta: 315 KM + PDV 

Seminar je ograničena na 24 učesnika.

Cijena uključuje

 • Stručna predavanja predavača
 • Materijale koji prate seminar
 • Izdavanje CPE certifikata
 • Ručak na bazi švedskog stola i kafu tokom pauza
 • Besplatan parking  

Pogodnost: Fizička lica mogu plaćati do 6 rata putem UniCredit ili Raiffeisen platnih kartica.  

PRIJAVA

Dodatne informacije

033 260 505

sarajevo@cpe.ba


Seminari u najavi

Digitalni potpisi u BiH - praksa i zakonska regulativa
SARAJEVO - 17. mart 2023.


Prijavite se na naš newsletter i primajte obavijesti o budućim edukacijama.


Centar za poslovnu edukaciju

Centar za poslovnu edukaciju je vodeći akreditovani centar za prijenos modernih i praktičnih znanja u domenu informacionih tehnologija, stranih jezika, dizajna i poslovnih vještina. Od osnivanja 2007. godine postali smo vodeća ustanova u BiH, sa poslovnicama u Sarajevu i Tuzli te preko 30.000 polaznika. To postižemo sa stručnim timom od preko 60 vrhunskih predavača potpuno posvećenih polaznicima. Nastavne planove i programe Centra za poslovnu edukaciju akreditovalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. Ovlašteni smo 1st Business Certificate, TOEFL i Xpert test centar te ÖSD partner centar.

Zašto odabrati CPE?

 • 1st Business Certificate centar za BiH
 • Ovlašteni TOEFL i Xpert test centar te ÖSD partner centar 
 • Stručni tim od preko 60 vrhunskih predavača posvećenih polaznicima 
 • Nastava u malim grupama od 8 do 12 polaznika 
 • Preko 30.000 zadovoljnih polaznika od 2007. godine 
 • Plaćanje do 6 mjesečnih rata za sve polaznike 
 • Originalna literatura za sve kurseve 
 • Besplatno pred-testiranje za određivanje trenutnog znanja 
 • Garancija 100 % zadovoljstvo (besplatan ponovni kurs) 
 • 12 moderno opremljenih učionica
 • Digitalna nastava sa Mimio Xi interaktivnim tablama 
 • Klimatizacija, ventilacija i ergonomski oblikovane stolice 
 • Kafeterija za pauze i odmor 
 • Lokacije u centru Sarajeva i Tuzle

Sarajevo
Centar za poslovnu edukaciju 

Multicom d.o.o. Tuzla, PJ Sarajevo

Kolodvorska 5, Sarajevo

Tel: +387 33 260 505

E-mail: sarajevo@cpe.ba

Web: www.cpe.ba

Tuzla
Centar za poslovnu edukaciju

Multicom d.o.o. Tuzla

Aleja A. Izetbegovića 10, Tuzla

Tel: +387 35 245 222

E-mail: tuzla@cpe.ba

Web: www.cpe.ba