Seminar: Forenzičko računovodstvo i otkrivanje prevara

Centar za poslovnu edukaciju organizuje jednodnevni interaktivni seminar

Forenzičko računovodstvo i otkrivanje prevara


1. novembar 2018.

Sarajevo

Broj učesnika je ograničen na 20  

Požurite sa prijavom!

Iskoristite 10 % popusta za rane prijave do 24. oktobra

-
Days
-
Hours
-
Minutes
-
Seconds

Prijavite se na naš newsletter i primajte obavijesti o budućim edukacijama.


Jednodnevni interaktivni seminar

FORENZIČKO RAČUNOVODSTVO I OTKRIVANJE PREVARA 

Za razliku od razvijenih zemalja svijeta gdje je forenzičko računovodstvo veoma ozbiljno organizovano, u Bosni i Hercegovini je još uvijek u početnoj fazi i veoma slabo institucionalno i u praksi razvijeno. U posljednje vrijeme u regionu forenzičko računovodstvo dobija na značaju posebno poslije afere „Agrokor“ u Hrvatskoj, gdje se još uvijek utvrđuju razmjere lažnog finansijskog izvještavanja i tek će se u budućnosti vidjeti posljedice obmanjivanja svih interesnih grupa. U razvijenim zemljama forenzičko računovodstvo je postalo veoma važno nakon velikog broja afera kao npr. Enron zajedno sa revizorskom kućom Artur i Andersen, WorldCom Inc, Tesco itd.

CILJ SEMINARA

Cilj seminara je predstaviti forenzičko računovodstvo i računovodstvene prevare. Seminarom će biti obuhvaćeni i pojašnjeni pojmovi: trougao prevare, dijamant prevare, “red flags-crvene zastavice”. Također, pojasnit ćemo i načine kako da se borite u borbi protiv prevara u Vašim kompanijama. Tokom seminara ćemo pojasniti pojam “kreativnog računovodstva” i šta zapravo rade kompanije kako bi uljepšale svoj poslovni rezultat. Pojasnit ćemo koje analitičke procedure i tehnike treba primjeniti kako bi uspješno uočili lažiranje finansijskih izvještaja. Naučit ćete tehnike vođenja forenzičkog intervjua, a u poslednjem dijelu seminara, ćemo proći kroz horizontalnu i vertikalnu analizu finansijskih izvještaja, Beneish M score, odnos dug/EBITDA, Springate model kao i Altmanove modele. Ovu su pitanja na koja će učesnici seminara imati priliku da dobiju odgovore, da zajedno pokušamo riješiti dileme koje imaju, kroz interativan pristup a u cilju da stečena znanja koriste u svom daljem radu.

TEME SEMINARA

 • Forenzičko računovodstvo i računovodstvene prevare,
 • Kako otkriti prevare,
 • Metode i tehnike forenzičke revizije,
 • Studija slučaja i demonstracija modela.

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN

Seminar je namijenjen osobama koje su spremne stjecati nova znanja i sistematizirati postojeća znanja iz forenzičkog računovodstva. Isto tako seminar je namjenjen računovođama, internim revizorima, eksternim revizorima, bankarima, kreditnim analitičarima, poreznim savjetnicima, rukovodiocima finansija i računovodstva, svim razinama menadžera koji rade na poslovima upravljanja, kao i svima koji rade na poslovima finansija i računovodstva, upravama društava i vlasnicima pravnih lica.  

Networking

Iskoristite priliku za networking sa liderima i kolegama iz industrije.

Certifikat

Po završetku seminara učesnici dobijaju CPE certifikat.

CPE predavač

mr. sci. Fahrudin Hasanović Interni revizor  

Internom revizijom se bavi više od petnaest godina, a radno iskustvo sticao je u Odjelima interne revizije Raiffeisen Bank d.d. Sarajevo i BH Telecom d.d. Sarajevo. Vršio je dužnost predsjednika i člana Odbora za reviziju u više privrednih društava. Pored toga, bavi se poslovnim finansijama, procjenama vrijednosti pravnih osoba, forenzičkom revizijom i transfernim cijenama. Autor je više člnaka iz oblasti poslovnih finansija, revizije, forenzičke revizije i sl. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer finansijski menadžment. Posjeduje licencu za Ovlaštenog procjenitelja ekonomske vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala, Certifikat za forenzičkog računovođu, nacionalni Certifikat ovlaštenog internog revizora u BiH kao i Certifikat internog revizora za javni sektor izdatog od Ministarstva finansija. Također, posjedure i inostrane Certifikate za „Forensic Accounting“ i „Forensic Accounting and Fraud Examination“. Vlasnik je domene i veb sajta: www.forensicandfraud.ba. Dugogodišnji je član Instituta za internu reviziju BiH i Saveza računovođa i revizora. U slobodno vrijeme se bavi tenisom, trčanjem i skijanjem.

Posjeduje sljedeće kvalifikacije:  

 • Certifikovani forenzički računovođa, Savez računovođa i revizora,
 • Certifikat za “Diploma in Forensic Accounting (Level 4)”, izdat od strane Brentwood College London,
 • Certifikat za “Forensic Accounting and Fraud Examination”, izdat od strane West Virginia University i Courasera, USA,
 • Licencirani ovlašteni procjenitelj ekonomske vrijednosti pravnih lica, imovine, obaveza i kapitala, Savez računovođa, revizora i finansijskih radnika,
 • Ekspert eksterne ocjene kvaliteta rada interne revizije u skladu sa IIA Standardima,
 • Certifikat izdao Institut internih revizora Crne Gore po odobrenju Global IIA Florida,
 • Certificirani interni revizor za javni sektor,
 • Certificirani interni revizor, specijalista za oblast budžet/proračun i neprofitne organizacije,
 • Certificirani interni revizor, specijalista za banke i ostale finansijske ustanove,
 • Certificirani interni revizor, specijalista za informacione tehnologije,
 • Diplomirani ekonomista,
 • Magistar ekonomskih nauka.


Izjave naših polaznika Smatram da je seminar koristan za sve koji žele naučiti više o metodologiji i alatima koji se koriste za upravljanje projektima. Seminar je naročito poučan za početnike, odnosno sve osobe koje imaju određeno iskustvo na projektima ali ne i odgovarajuću teorijsku podlogu. Predavači imaju obimno iskustvo, te na zabavan način, kroz praktične primjere i interaktivnu nastavu, polaznike vode kroz projektne faze, što nastavu čini dinamičnom i interesantnom. Trening: Projekt menadžment Elma Majstorić, Direktor Odjela Uprave, Addiko Bank d.d. Sarajevo

Povjerenje su nam ukazale vodeće BH firme

Preko 100 vodećih BH firmi i organizacija su naši zadovoljni klijenti, a neki od njih su: Addiko banka, Aerodrom Sarajevo, Agencija za državnu službu, Argeta, AS Holding Jelah, BH Pošta, BH Telecom, Bosnalijek, Bramac krovni sistemi, Britanska ambasada, Centralna banka BiH, Croatia osiguranje, EKI, Elektro Bijeljina, Energopetrol, Fabrika cementa Lukavac, Goethe Institut, Gorenje, Grawe osiguranje, HoldINA, International Health, Intesa Sanpaolo banka, Kim Tec, Krajina Klas, Logosoft, Lutrija BiH, Merkur osiguranje, Mistral, NLB banka, Nova banka, Novo Nordisk, Općine Ilijaš-Novo Sarajevo-Tuzla, Oracle, ORBICO, Obavještajno sigurnosna agencija BH, Partner, Pliva, Poreska uprava RS, Porsche, ProCredit Bank, Pretis, Prevent, Raiffeisen banka, Registar vrijednosnih papira, SAMSUNG, Sarajevo osiguranje, Soda Sisecam, Sparkasse banka, Univerzitet u Sarajevu, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Ustavni sud BH, Via Media, Schachermayer, Schenker, Sberbank, Sparkasse Bank, Sprind, Sud BiH, Xella Ytong, Služba za zapošljavanje TK i KS, Ziraat banka, Volkswagen, Wurth...  

Požurite, 10 % popusta za rane prijave vrijedi još

-
Days
-
Hours
-
Minutes
-
Seconds

Mjesto i vrijeme održavanja

 • SARAJEVO - 1. novembar, 9-16h, Sunnyland, Sarajevo - Trebević


Kotizacija

Cijena: 245 KM + PDV

Cijena sa 10 % popusta do 24. oktobra: 220 KM + PDV

Seminar je ograničen na 20 učesnika.

Cijena uključuje:

 • Stručna predavanja predavača
 • Materijale koji prate seminar
 • Popis učesnika seminara s podacima za daljnje kontakte
 • Izdavanje akreditovanog CPE certifikata
 • Ručak i kafu tokom pauza  

Pogodnost: Fizička lica mogu plaćati do 6 rata putem UniCredit ili Raiffeisen platnih kartica.  

Dodatne informacije Sarajevo: 033 260 505 Tuzla: 035 245 222 Email: cpe@cpe.baPrijavite se na naš newsletter i primajte obavijesti o budućim edukacijama.


Centar za poslovnu edukaciju

Centar za poslovnu edukaciju je vodeći akreditovani centar za prijenos modernih i praktičnih znanja u domenu informacionih tehnologija, stranih jezika, dizajna i poslovnih vještina. Od osnivanja 2007. godine postali smo vodeća ustanova u BiH, sa poslovnicama u Sarajevu i Tuzli te preko 14.000 polaznika. To postižemo sa stručnim timom od preko 40 vrhunskih predavača potpuno posvećenih polaznicima. Nastavne planove i programe Centra za poslovnu edukaciju akreditovalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. Ovlašteni smo 1st Business Certificate, TOEFL i Xpert test centar te ÖSD partner centar.

Zašto odabrati CPE?

 • 1st Business Certificate centar za BiH
 • Ovlašteni TOEFL i Xpert test centar te ÖSD partner centar 
 • Stručni tim od preko 40 vrhunskih predavača posvećenih polaznicima 
 • Nastava u malim grupama od 8 do 12 polaznika 
 • Preko 14.000 zadovoljnih polaznika od 2007. godine 
 • Plaćanje do 6 mjesečnih rata za sve polaznike 
 • Originalna literatura za sve kurseve 
 • Besplatno pred-testiranje za određivanje trenutnog znanja 
 • Garancija 100 % zadovoljstvo (besplatan ponovni kurs) 
 • 12 moderno opremljenih učionica
 • Digitalna nastava sa Mimio Xi interaktivnim tablama 
 • Klimatizacija, ventilacija i ergonomski oblikovane stolice 
 • Kafeterija za pauze i odmor 
 • Lokacije u centru Sarajeva i Tuzle

Sarajevo Centar za poslovnu edukaciju 

Multicom d.o.o. Tuzla, PJ Sarajevo Kolodvorska 5, Sarajevo Tel.: +387 33 260 505 E-mail: sarajevo@cpe.ba Web: www.cpe.ba

Tuzla Centar za poslovnu edukaciju

Multicom d.o.o. Tuzla Aleja A. Izetbegovića 10, Tuzla Tel.: +387 35 245 222 E-mail: tuzla@cpe.ba Web: www.cpe.ba